Miért késhet a gyermekáldás

Találatok: 3852

Mint Aviva tréner 14 éves tapasztalattal, egyre gyakrabban találkoztam, találkozom gyermekáldásra hosszú ideje vágyó nőkkel, lányokkal. Van aki csak elhatározza, hogy itt a baba várás ideje, és a vágya már teljesült is. Ez sajnos egyre ritkább. De van akinél az elhatározást sok év próbálkozás követi, netán még néhány spontán vetéléssel is nehezítve a babára várás időszakát.

Ez a a blog arról szól, hogyan tudjuk természetes módon segíteni a gyermekáldást.

Tudod e , hogy a "meddőség" nem csak rajtunk nőkön múlik és hogy legsikeresebb a gyermekvállalás, ha mindkét fél tesz érte.?

Tudod-e, hogy a gondolatnak teremtó ereje van?

Tudod-e, hogy  az esetek nagy többségében ezen épp úgy lehet tornával, életmódváltással segíteni?

Ahogy említettem AVIVA tréner, rekreációs sportoktató, életmódtanácsadó vagyok. Nem volt ez mindig így. Hét évet gyógyszerkutatással foglalkoztam (talán ezért is kerülöm a gyógyszereket), majd fejlesztőmérnökként, majd üzletkötőként a vegyiparban töltöttem további 35 évet.

Ezen szép előzmények után illetve közben végeztem el egy 4 éves természetgyógyász főiskolát, innen már egyenes út vezetett jelenlegi elfoglaltságomhoz, hivatásomhoz. Ezért van bátorságom (tapasztalataim tesznek azzá), hogy ebben a témában írjak.

Miért is jön lassan, nehezen a várva-várt gyermekáldás?

Olvasva Lux Elvíra könyvét, Ismerve Tóth Lívia által népszerűsített Aviva tornát gyökeret ereszt bennem a kétely. Az igazi meddőség valóban olyan gyakori probléma?

Én azért találkozom gyakran olyan párokkal, ahol gyereket szeretnének, már hosszú évek óta, de sikertelenül próbálkoznak, mert az AVIVA tanfolyamra jelentkezők több, mint fele ezért keres meg.

A vizsgálatok gyakran találnak is erre egészségügyi indokot. Hogy alacsony az AMH, hogy magas a TSH, hogy nincs már pete ami megérjen, hogy egyszerűen elfogyott. Ez ugyanis valóban lehetséges. Kimerülhet a petefészek, s az a beprogramozott mennyiség, amivel életünknek indulunk, úgy tűnik elfogyott.

DE! Tanítványaim között szép számmal vannak olyanok, akiknek, ennek ellenére, már saját gyártmányú baba kacag az otthonukban. Szóval ez nem kp.

Sok okot talált erre az „egészségügy” és sorra cáfolhatom, ezzel, hogy DE.... ennek ellenére már ott a baba.

Csak idézni tudom Szent-Györgyi Albert gondolatát, ennél jobban még nem fogalmazta meg általam ismert személy.

“Több mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből erednek.”

Tapasztalatom szerint a gyermekáldás az alábbi okok miatt késik:

 • a testünk sav-bázis egyensúlyának eltolódása
 • rendszertelen ciklus
 • anovulációs a ciklus (rendszeres a ciklus, de peteérés nélkül)
 • nincs menstruáció
 • mióma
 • cyszta
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS)
 • ismeretlen ok
 • peteérés hiánya
 • endometriózis
 • kevés a hím ivarsejt
 • alacsony a tesztoszteron szint
 • a hímivarsejtek mozgása nem kielégítő (lassú, vagy nem előre halad)
 • a spermiumok nem szabályosak

Bizonnyal még eszembe fog jutni néhány dolog, de kezdetnek ez is elég.

A felsorolásból nem tudok egyetlen olyan dolgot sem megjelölni, amely ne a fenti idézetben megjelölt okra lenne visszavezethető.

Mindjárt az elsőként megjelölt ok, ami az összes többi probléma előidézője lehet, a sav-bázis egyensúly. Még a csapból is az folyik, hogy el vagyunk savasodva.

Den mit is jelent ez? Valójában nem vagyunk elsavasodva, „csupán” nem a megfelelő pH tartományban „üzemelünk”. Miért?

 • Mert nem figyelünk a légzésünkre.
 • Mert nem válogatjuk meg ételeink összetételét.
 • Mert nem figyelünk az ételtársításokra.
 • Mert nem hagyunk emésztő rendszerünknek regenerációs időt, nem méregtelenítünk.
 • Mert kevés VIZET iszunk.
 • Mert nem mozgunk rendszeresen, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

A hormonegyensúlyunk már a fentiektől is felborulhat, de még hathatósabb, ha fúszerezzük a

 • stresszel
 • a szintetikus hormonnal
 • a xenoösztrogénekkel
 • kozmetikai ipar kőolaj származékokat tartalmazó készítményeivel,
 • a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőkkel, a felsorolás nem teljes (sajnos).

Sajnos már a szüleink is szándékukon, akaratukon és tudatukon kívül besegítettek azzal, hogy a fogamzásgátló tablettát - mely 30 évvel ezelőtt még durvább volt, mint ma-, gyakran éveken át szedték, és csak utána vállalták a gyereket. Ezek a szintetikus szerek nem csak a szülő hormonrendszerét hangolták át, de kihatással voltak, vannak a most szülővé váló fiatalokra is. Sok fiatal rendszertelen menzesszel, vagy menzesz nélkül éri el a felnőtt kort. Esetleg csak hormontablettával tud menstruációt előidézni, és gyakran még a mesterséges megtermékenyítéssel sem tud gyereket vállalni.

Körül vagyunk véve vegyszerekkel, a műanyag – és laminált padlók, a háztartási vegyszerek, a műanyagflakonok, az egészségtelen építőanyagok, ragasztók, és sorolhatnám holnapig. A gyógyszerekről és élelmiszerekről még nem is szóltam. De fogok.

Ezeknek az ártalmaknak hatására gyakorta alakul ki az „ösztrogén dominancia”, ahogy megfogalmazta Dr. John Lee endokrinologus. Ezzel már bent is vagyunk a dolgok sűrűjében, hiszen a hormonegyensúly eltolódása - azaz leszűkítve csak két női hormonra az ösztrogénra és progeszteronra, melynek aránya a hagyományos orvoslás szerint 1:70, míg Dr. Lee szerint ez az arány 1: 200 – okozhatja a fent felsorolt valamennyi női problémát, a korai menopauzát, a csontritkulást, sőt még ezeken felül fokozott rák rizikót a mell és a méh testben.

Érdemes hát megnézni környezetünket, s selejtezni, tudatosabban élni, mert jó tudni, hogy a felsorolt betegségek hátterében is az eltolódott hormonegyensúly állhat.

Ok!

Eddig beszéltem arról, hogy mi van, de hogy mit tehetünk, ez most a legizgalmasabb.

Első nekifutásra néhány tennivaló:

 • Helyes légzés
 • Aviva torna
 • lelki okok átvizsgálása, esetleg kineziológus segítségével oldás
 • hormonvizsgálat
 • gyógynövények
 • homeopátiás szerek
 • reflexz6óna masszázs, akupunktúra

Mi is ez az Aviva torna? Azt is mondják rá hormontorna. Ez egy táncos, zenés női torna, amely igazán átmozgatja a testet. Erősen leegyszerűsítve azt mondhatom, hogy a nagy mozdulatok kézzel, lábbal felpörgeti a szívet, megnő a pulzusszám. Ennek hatására jobban nyitnak a gátizom erei, s a vérben levő hormonokból több jut a célszervekhez, így azok egészségesebb vért kapva több hormont is termelnek.

Hatására a hormonrendszerünk optimalizálódik. A túltermelés csökken, az alultermelés nő.

Hihetetlen, de a tanítványaim közül sok olyan 40 év körüli nő dajkálja már a gyermekét, akinél a korai menopauzára hivatkozva az orvos azt mondta, nincs peteérés, kifutott az időből.

Egy 38 éves nő, aki 15 éven át hormongyógyszerrel védekezett a nem kívánt megtermékenyüléstől, abbahagyva a tabletta szedését, mert gyereket akart, de még a menstruációja sem jött meg. Várt hat hónapot, majd visszament az orvoshoz, aki egy másfajta hormonszerrel kívánta a menzeszt előidézni. Ekkor keresett rá a neten, egy másfajta módszerre. Megtalálta az Aviva módszert, s elvégezte a 4 órás tanfolyamot, majd utána rendszeresen heti 2 alkalommal eljárt gyakorló órára. Intenzíven végezte a 18 gyakorlatokat 3 hónapig. A menzesze 5 hét múlva spontán megérkezett. ( Ugye milyen öröm lehet amikor megjön?) Vérszegénysége miatt most gyakrabban menstruált, két alkalommal 10-15 naponként. Ezt szerves vaskészítménnyel helyrehozta, és három hónap múlva már pocaklakóval jelentkezett. Most 3 ,5 éves a kislánya, mindketten jó egészségben vannak. Összesen 6 hónapig gyakorolta az Aviva tornát. De, 15 évig visszaélt testével, amikor a hormontablettát szedte.

Egy másik eset, idézem a levelet:

Megígértem, hogy jelentkezem majd, hogy hogyan haladok a tornával, mik az eredmények. Eddig vártam vele, hogy legyen mit írnom, most jobb híreim vannak, mint amire valaha számítottam ennyi idő után.

Nem tudom, mennyit mondtam el az előzményekből, de egy éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, azóta 50 napnál előbb sohasem jött meg, egyszer kaptam hormonokat is, amikor 90 nap után sem jött meg magától. Az orvos policisztás petefészket diagnosztizált nálam. A hormontabletták után döntöttem úgy, hogy ebből elég.

A tanfolyam után egy hét alatt gyorsan megtanultam a gyakorlatokat, utána viszont ki kellett hagyjak 10 napot, mert nyaralni voltam, és nem volt helyem és időm sem a tornára. Közben igyekeztem jobban figyelni arra, hogy mit eszek. Azt, hogy mi mivel illik össze, hamar feladtam, mert mindig abba ütköztem, hogy mit nem ehetek, de nem voltak ötleteim, hogy akkor mit egyek helyette. Sokkal több gyümölcsöt és zöldséget ettem viszont, mint korábban, nyersen is, és ettem ugyan húst, de talán kevesebbet, mint előtte. És sokkal többet ittam.

Röviden a lényeg: most vagyok az első olyan ciklusom végén, amit végigtornáztam, hetente kétszer, 14 napig a 18 gyakorlatot, utána már csak a nem meghozóakat . A 28. napon vártam a csodát, de nem jött, egészen... szombat reggelig (42. nap), amikor egy másik, sokkal nagyobb csodára derült fény. Csináltunk egy gyorstesztet, amin pillanat alatt megjelent a két csík :)

Biztos vagyok benne, hogy a torna miatt van, hiszen korábban az sem volt biztos, hogy van peteérésem, és ennyi időre még megjönni sem szokott...

Nagyon köszönöm neked, és bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült ez az e-mail.

Sok olyan eset volt, amikor a „meddőség” –azért írom idéző jelbe, mert ez csak látszólagos- ellenére a tornát követő 2-3, néha csak egy hónapon belül megtermékenyült a petesejt, s egészséges magzat született. Az igazi meddőség az, amikor szervi probléma az akadálya a gyerekvállalásnak.

Néha azt tapasztaltam, a torna kevésnek bizonyult. Meg kellet vizsgálni a lelki okokat is. Jó erre rásegíteni azzal is, hogy kicsit megvizsgáljuk lelki szemetesünket. Sok minden van abban, melyet születésünk előttről már hozhattunk, s az óta csak gyűjtögettük, söpörtük a szőnyeg alá, ahogy a népies nyelv ügyesen megfogalmazza. Erre jó a meditáció. Ez személyiség fejlesztés is.

Volt egy tanítványom, 42 éves volt, természetes fogamzással akart gyereket. Az orvos azt mondta, túlkoros, már a lombik programból is kiesett, peteérése sincs, a petefészek kimerült. Tornázott 8 hónapig, majd a nőgyógyász vizsgálaton kiderült, több pete is érik egyszerre a petefészekben. Már akkor örültünk. Mégsem fogant meg. Igen erősen akarta a babát, szinte görcsösen csinálta a gyakorlatokat, a férje a peteérés idejére Hollandiából utazott haza a projekt érdekében. Még további két hónap eredmény nélkül. Javasoltam, hogy menjen kineziológushoz, és csak heti egy alkalommal tornázzon, a másik alkalommal hastáncra menjen. Ő még egy homeopátiás orvost is felkeresett. Az eredmény a következő hónapban a beágyazódott pete volt. Most 4 éves a kislánya, egészséges, mindketten jól vannak.

A papír kevés ahhoz, minden esetet leírjak. Érdemes az Avivás honlapokon a visszajelzéseket elolvasni, hogy erőt és bizalmat merítsünk a torna hatékonyságát illetően.

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.